Ons Verhaal

2015

Waar het allemaal begon

De oprichter 'Bas Jacob' van Brouwerij Zuyd begon in het jaar 2015 aan zijn bierbrouw reis. In 2012 startte hij aan de HAS Hogeschool als Food Innovator. Tijdens deze studie begon hij zijn eerste stage bij de Nederlandse brouwerij genaamd: Brouwerij Maximus gelegen in de stad Utrecht. Daar zou hij zijn toekomstige brouwmaatje 'Hein van Baast' ontmoeten. Bij Maximus leerden ze alle ins-en-outs over brouwen, technieken, en nieuwe opkomende bierstijlen.

 

Na deze ervaring gingen ze beiden hun eigen weg. Bas Jacob ging naar Nieuw-Zeeland om daar een jaar lang de brouwcultuur te ontdekken. Hein van Baast ging naar Ierland om precies hetzelfde te doen namelijk bier brouwen en meer te leren over de bieren van Groot-Brittannië.

2016

Brouwen in het zuiden

Brouwerij Zuyd is gestart in het jaar 2016 met 'Bas Jacob' als oprichter van het bedrijf. Dit jaar zou een spannende start worden van een ambachtelijke brouwerij gelegen in het zuiden van Nederland, in de stad Maastricht. Een stad die gedomineerd wordt door de klassieke Belgische bieren en brouwers. Dit zou een uitdaging zijn om te concurreren met deze traditionele Belgische markt. 

Eind 2016 is hij een samenwerking aangegaan met een van zijn brouwcollega's en vriend 'Hein van Baast'. Gecombineerd met hun kennis over het brouwen van bier, combineerden zij twee van 's werelds meest populaire bieren: het Pilsener en de IPA. De 'India Pale Lager' was geboren en kreeg de naam 'Mosa', vernoemd naar de beroemde rivier van Maastricht de 'Maas'. 

2017

Een echte brouwlocatie

In het begin werden de Zuyd bieren niet in onze eigen brouwketels gebrouwen. Maar bij onze vrienden van Brouwerij Maximus. In het jaar 2017 zijn we op zoek gegaan naar een locatie om als een van de eerste brouwerijen bieren te brouwen op Maastrichtse grond. Eindelijk, na lang zoeken. Vonden we in de kelders van de oude kantine van een legerkazerne genaamd de 'Tapijn Kazerne' een perfecte plek om te brouwen. Dus onder de grond zijn we begonnen met het brouwen van 500 liter pure Maastrichtse experimentele bieren.

2018

Een zwaar jaar voor de brouwerij

Na al het succes was het nu zaak om naar een hoger niveau te groeien. We hadden bewezen dat onze experimentele bieren  smaakvol en mind-blowing waren. Hoewel de grotere en internationale brouwers merkten dat kleinere ambachtelijke brouwerijen het gebied van de speciale bieren in cafés aan het veroveren waren. Moesten we de manier om onze eigen ambachtelijke bieren te brouwen en te verkopen opnieuw uitvinden. Altijd met nieuwe stijlen, smaken, en gekke ideeën. Gewoon om de lokale bars en restaurants geïnteresseerd te houden.

Dit jaar werd de mede-oprichter 'Bas Jacob' gebeld voor een vergadering bij een grotere brouwerij genaamd 'Gulpener Bierbrouwerij'. Om een test- en proefbrouwerij te starten en te helpen met het maken van nieuwe ambachtelijke bieren. Ook is dit jaar dat de andere mede-eigenaar 'Hein van Baast' begon met brouwen bij onze oude stage brouwerij  Maximus. Dit was goed voor ons beiden, maar niet voor Brouwerij Zuyd. Want we hadden minder tijd, maar wel meer ervaring. Tijdens dit proces hebben we besloten om alles in een langzamer tempo te doen. Brouwerij Zuyd was gegroeid van een bloeiende nieuwe jonge brouwerij naar een bekende kleine brouwerij in Maastricht.

2019

Renaissance van Zuyd

Na allebei een tijdje in de grotere bierindustrie gewerkt te hebben wilde Bas Brouwerij Zuyd opnieuw uitvinden. Om de betekenis en het doel van Brouwerij Zuyd te herontdekken. En het Zuiden laten zien dat we er nog steeds zijn en dat we nog steeds fantastische experimentele bieren kunnen maken.

 

Het begon allemaal met een ontmoeting met een vriend van hem 'Rick Knops'. Een jonge creatieveling die het idee om de brouwerij opnieuw uit te vinden wel zag zitten.

Dagen, weken en maanden van brainstormen gingen voorbij. En uiteindelijk hadden we de wow-factor en het idee. We noemen dit het 'Heilige Graal' moment. Hierna startte Rick als hoofd marketeer van Brouwerij Zuyd en Bas richtte zich op nieuwe brouwtechnieken en stijlen. Een nieuwe core range was geboren en de start van een 'Special range' de 'Zuyd Craft serie'. Vol experimentele, coole en grappige bieren met het verhaal van Zuyd erin. Brouwen van mind-blowing bieren, bieren die je het wow-effect geven. Geen buitengewoon craft bier, maar een bier geïnspireerd door de culinaire scene en smaak. en dat alles in een aantrekkelijk opvallend strak zuyd jasje! 

2020

Corona pandemie 

Dit jaar was een buitengewoon jaar voor de brouwerswereld, maar ook voor de gehele wereld eromheen. De pandemie die de wereld in zijn greep hield trof iedereen en met een flinke klap raakte we door sluiting van de horeca een grote afzetmarkt een flinke tijd kwijt.

Maar de pandemie liet ons inzien hoe belangrijk lokaal was, hoe we er met zijn allen sterker en beter uit konden komen en zo begonnen Bas en Rick aan het nieuwe avontuur. Brouwerij zuyd 2.0 noemen we het nu. We startten met een geheel markt onderzoek, wilde vooral de dingen die we deden beter doen en zochten naar een unieke factor in de steeds meer groeiende bierwereld.

Het jaar werd een knaller, we produceerde 8 experimentele specials, releasede ons nieuwe core range bier Jura, een prachtig volle tripel en zetten stappen op het gebied van lokale samenwerkingen die in 2021 het licht zouden zien. De corona pandemie stuurde ons naar de nieuwe richting voor 2021.

2021

Zuyd Craft

A flavour company

In januari 2021 werd de wisseling van de mede-eigenaar ingezet. Hein van Baas trad af en Rick Knops nam zijn plek als mede-eigenaar over. De eerste stap? Brouwerij zuyd vernoemen naar iets waar het beter bij past, Zuyd was inmiddels niet alleen maar een brouwerij meer, zuyd begon een smaakmakend bedrijf te worden voor design, bier maar ook andere smaakmakende producten.

En zo geschiedde, we presenteerde de visie, a flavour company met andere woorden een smaakmakend bedrijf. Brouwerij werd vervangen door craft en zo stond er begin 2021 opeens Zuyd Craft, a flavour company by Bas Jacob & Rick Knops.

Maar we runde het bedrijf inmiddels niet meer met zijn twee. Een belangrijke schakel voegde zich in januari 2021 toe aan het team, iemand met hart voor de zaak en die graag andere mensen overtuigde van onze visie. De eerste werknemer van Zuyd Craft was een feit, accountmanager Nederland; Francois Meys, Dankzij Francois werd zuyd beschikbaar in heel Nederland.

Naast de grote verandering zagen we dat de zaden die we in 2020 hadden geplant in 2021 geoogst konden worden. Na oriënterende gesprekken met Château Neercanne, Blanche Dael en andere top zaken werden in 2021 in rap tempo de speciale bieren D’artagnan en Earls Partea ale gebrouwen voor deze twee Maastricht gevestigde bedrijven.

2021 was niet alleen het jaar van samenwerkingen buiten de bierindustrie. In maart 2021 maakte we een samenwerking met Stadsbrouwerij Maastricht en Café de Zwaan genaamd Mergel Lager, het bier werd ingestuurd voor de Nederlandse Nieuwe competitie. Ook werd er in 2021 samengewerkt met Roemeens experimenteelste brouwerij Hop Hooligans.

2021, een van de belangrijkste jaren in de geschiedenis van zuyd

Wij zijn Zuyd Craft, een jonge ambachtelijke brouwerij uit het zuiden van Nederland. Gevestigd in de hoofdstad van Limburg, Maastricht. Zuyd Craft brouwt sinds 2015 experimentele bieren om te laten zien dat de Limburgse bierscene ook mooie ambachtelijke en experimentele bieren kent. Ben je benieuwd naar onze geschiedenis, of wil je meer weten over het verhaal van een van Limburgs pionierende craft beer brouwerijen? Lees het hieronder